Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Elektrisch rijden : de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje'

Laadpaal

Elektrische auto’s zijn al geruime tijd een veelbesproken onderwerp. Sommigen geven aan dat elektrisch rijden alleen op de kermis hoort. Anderen geven aan dat elektrisch rijden onwijs fijn en voordelig is. Feit is dat er de nodige ontwikkelingen gaande zijn.

Meer en meer elektrische modellen

Het is hoe dan ook een feit dat er meer en meer elektrische modellen aangeboden worden. Met dank aan Europese fabrikanten en hoofdzakelijk aan Chinese fabrikanten. Meerdere Chinese automerken hebben in de afgelopen jaren voet aan grond gezet in Europa. Mede daardoor kun je nu uit veel elektrische modellen kiezen.

Overweeg je een elektrische auto? Bepaal dan goed waar je precies naar op zoek bent. Tussen een kleine stadsauto of grotere SUV bestaan immers grote verschillen. Het is in ieder geval prettig dat je meer hebt om uit te kiezen.

Wel zijn er grote kwaliteitsverschillen zichtbaar. Nog niet alle Chinese merken hebben zich bijvoorbeeld bewezen. Maar, ook de Europese automerken zijn af en toe nog aan het stoeien. Kijk maar eens naar de elektrische auto’s van de VAG-groep. Veel van die auto’s hebben toch regelmatig softwareproblemen.

Steeds betere accu’s

Wat ook opvalt, is de ontwikkeling van accu’s. Uit de huidige accu’s kan een grotere actieradius gehaald worden, waardoor elektrische auto’s voor meer mensen interessant worden.

Het heeft er ook schijn van dat accu’s kwalitatief steeds beter worden. Er gaan wat doemverhalen rond dat een accupakket maximaal 10 jaar mee gaat. Daar lijkt in steeds mindere mate sprake van te zijn. De enige elektrische auto’s die mogelijk dit probleem nog hebben, zijn de eerste generatie elektrische auto’s.

Hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen, weet niemand. Pas over pakweg 5 á 10 jaar kunnen hier duidelijke conclusies over getrokken worden. Feit is in ieder geval dat de accu’s steeds beter en krachtiger geworden. Kijk hiervoor alleen maar naar de actieradius van een gloednieuwe elektrische auto.

Meer en meer oplaadpunten

In de afgelopen jaren zijn in ons land meer en meer oplaadpunten gecreëerd. Dit is het geval bij bijvoorbeeld kantoorpanden, bij winkelcentra en in woonwijken. Ga maar eens na,grote kans er dat ook een laadpaal in de buurt van jouw woning staat.

Voor veel mensen is dit een gunstige ontwikkeling. Je wilt immers je elektrische auto eenvoudig in de buurt op kunnen laden. Aangezien meer mensen dit willen, is er grote behoefte aan veel oplaadpunten. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat deze trend zich door blijft zetten.

Door de komst van meer oplaadpunten geniet elke elektrische autobezitter van voordelen. Zo is de kans op een vrij oplaadpunt een stuk groter. Ook is de kans groot dat je op korte afstand van je woning een oplaadpunt vindt.

Overigens worden ook de oplaadpunten steeds beter. Met name de snellaadpunten bieden veel gemak. In bijvoorbeeld 20 minuten kan de accu tot 80% opgeladen worden. Na deze korte tijdsduur kun je je weg alweer voortzetten.

Al met al zijn er veel ontwikkelingen gaande. Hoogstwaarschijnlijk blijft het niet bij alleen bovenstaande ontwikkelingen!'

 

Laadpaal

Deel dit artikel